Podstawowe zalecenia dietetyczne

Podstawowe zalecenia dietetyczne Instytutu Żywności i Żywienia oraz Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych:

  • Jedz regularnie – min. 3 posiłki, dzień rozpoczynaj od śniadania.
  • Codzienne pożywienie powinno zawierać zróżnicowaną żywność.
  • Codzienne spożycie produktów zbożowych, warzyw i owoców – surowe lub krótko gotowane.
  • 2 – 3 razy dziennie spożywać mleko, biały ser, jogurt albo kefir o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • Mięso i jego przetwory w ilościach umiarkowanych 2 – 3 razy w tygodniu – mięso chude. W pozostałe dni dania z ryb i roślin strączkowych.
  • Ograniczenie spożycia tłuszczów. Zastąpienie tłuszczu zwierzęcego tłuszczem roślinnym.
  • Ograniczenie spożycia soli, nie dosalać, ok. 1 łyżeczka soli dziennie.
  • Zachowanie umiaru w jedzeniu cukru i słodyczy.
  • Aktywność ruchowa – zrównoważony bilans energetyczny – ruch może zastąpić lekarstwo, ale lekarstwo nie zastąpi ruchu.

W zdrowej diecie człowieka powinny znaleźć się różnorodne produkty spożywcze z 12 grup. Piramida zdrowego żywienia opublikowana przez Instytut Żywności i Żywienia w 2016 r. zaleca spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, następnie produktów zbożowych, mlecznych, mięsa, ryb, zdrowych tłuszczów oraz w minimalnych ilościach słodyczy. Eksperci zalecają ograniczenie spożywania soli oraz picie ok. 2 – 2,5 litra wody dziennie. 

  • Produkty zbożowe
  • Mleko i przetwory mleczne
  • Mięso, wędliny, ryby i podroby
  • Jaja
  • Masło i śmietana
  • Inne tłuszcze
  • Ziemniaki
  • Warzywa i owoce bogate w witaminę C
  • Warzywa i owoce bogate w karoten
  • Inne warzywa i owoce
  • Nasiona strączkowe
  • Cukier i słodycze

Prawidłowy udział węglowodanów, białek i tłuszczy w diecie człowieka dorosłego – zgodnie z zaleceniami i obowiązującymi normami.

  • Białka 15 – 20%
  • Tłuszcze 20 – 30%
  • Węglowodany 45 – 65%
  • Sacharoza < 10%
  • Błonnik pokarmowy 20 – 25 g
  • Cholesterol < 300 mg