Wybrane diety

To co jemy ma kluczowe znaczenie nie tylko dla funkcjonowania naszego organizmu, ale także dla samopoczucia i zdrowia psychicznego.

Zdrowa dieta dla mikrobioty jelitowej powinna zawierać odpowiednią ilość węglowodanów złożonych z błonnikiem, który jest źródłem do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych poprzez bakterie jelitowe, takie jak m.in. Bacteroidetes phylum, Faecalibacterium prausnitzii, Akkermansia muciniphila, Clostridium butyricum.

Dieta wegetariańska

Wegetariański sposób odżywiania polega przede wszystkim na rezygnacji z jedzenia mięsa i jego przetworów i oparcie diety o warzywa, owoce, zboża, orzechy, grzyby. Klasyczny wegetarianizm wywodzi się z Bliskiego Wschodu i Indii.
Zalety:

  • niska gęstość energetyczna
  • wysoka gęstość odżywcza
  • ograniczona zawartość tłuszczów i nasyconych kwasów tłuszczowych
  • zwiększony udział NNKT
  • brak lub niska zawartość cholesterolu
  • wyższa zawartość węglowodanów złożonych i błonnika
  • większa podaż witaminy C
  • korzystny stosunek sodu do potasu

Zagrożenia:

  • niedostateczna podaż białka
  • niska wartość biologiczna białka
  • deficyt witaminy B12
  • deficyt witaminy D, niedostateczna podaż wapnia, żelaza i cynku, niska ich biodostępność
  • niższa strawność składników odżywczych
  • zwiększenie zagrożenia ze strony substancji antyodżywczych, pozostałości środków ochrony roślin i nawozów

Dieta MIND

Dieta Mind to sposób odżywiania, który ma na celu poprawę funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Wyniki badań wskazują na wpływ diety w prewencji choroby Alzheimera.

Główne założenia diety:

  • Spożywanie nieprzetworzonej żywności głównie pochodzenia roślinnego
  • Ograniczenie spożycia mięsa i nasyconych kwasów tłuszczowych
  • Duże spożycie warzyw (szczególnie zielonolistnych)
  • Największe spożycie owoców jagodowych
  • Spożycie niesmażonego chudego mięsa i ryb
  • Większe spożycie orzechów (5 porcji tygodniowo)
  • Duże spożycie produktów pełnoziarnistych
  • Spożywanie jak najrzadziej lub najlepiej wcale – mięsa czerwonego, tłustych serów, masła i margaryny, ciasta i słodyczy oraz produktów smażonych i typu fast – food

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska jest uznana za dietę zdrową i niezwykle korzystną dla mikrobioty jelitowej, ponieważ umożliwia produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz powoduje zwiększenie bioróżnorodności bakterii.

Główne założenia diety:

  • Spożywanie jak najmniejszej ilości przetworzonej żywności
  • Spożywanie głównie lokalnych produktów, głównie pochodzenia roślinnego: owoce, warzywa, chleb i inne przetwory zbożowe, fasola, ziemniaki, orzechy i inne nasiona
  • Ograniczenie czerwonego mięsa na korzyść ryb i owoców morza
  • Warzywa i owoce w każdym posiłku, al dente lub surowe
  • Używanie oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu
  • Stosowanie ziół i różnych przypraw
  • Umiarkowane spożycie czerwonego wina
  • Spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych