Zasada 7U

Zasada 7U

prof. Stanisława Bergera – polskiego biochemika, fizjologa żywienia i autora książek kucharskich

Urozmaicenie

Staraj się jeść produkty z każdej grupy żywności w każdym posiłku. Wówczas dostarczasz organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, zapobiegając tym samym chorobom. Baw się jedzeniem i jego przyrządzaniem. Próbuj nowych smaków i ciesz się każdą chwilą spędzoną wśród bliskich przy stole.

Umiarkowanie

Każdy powinien jeść według swoich potrzeb dla utrzymania optymalnej masy ciała. Jeżeli przytyłeś, to znaczy że spożywasz za dużo jedzenia. Jeśli schudłeś zbyt mocno, to znaczy, że jesz za mało. Nie przejadać się ani nie niedojadać, by zachować stałą wagę.

Uregulowanie

Staraj się, aby posiłki były spożywane codziennie o tej samej porze i podobnych porcjach. Regularne spożywanie posiłków ułatwia organizmowi prace poprzez odpowiednie dostarczanie energii oraz kontrolowanie uczucia głodu.

Umiejętność przyrządzania potraw

Niewłaściwie dobrana technika kulinarna może sprawić, że nawet najzdrowsze produkty mogą stać się tzw. bombą kaloryczną. Filet z dorsza usmażony w panierce z bułki tartej w głębokim tłuszczu wcale nie jest zdrowy. Przegotowane warzywa również tracą wszystkie swoje walory zdrowotne. Naucz się odpowiednich technik kulinarnych i eksperymentuj w kuchni.

Uprawianie sportu

Każdy, bez względu na wiek i schorzenia, powinien regularnie uprawiać aktywność fizyczną. Na początek wystarczy spacer czy chodzenie po schodach zamiast np. korzystania z windy. Sport poprawia wydolność płuc, pracę serca oraz ogólną kondycję, a przede wszystkim poprawia nastrój.

Unikanie nadmiaru

Zasada ta dotyczy głównie tłuszczu, alkoholu, cukru oraz soli. Chodzi o zachowanie umiaru a nie całkowitą eliminację, bowiem kwasy tłuszczowe (głównie roślinne) mają korzystny wpływ na pracę naszego mózgu. Słodycze raz na jakiś czas w małych ilościach również nie zaszkodzą, ale spożywane w nadmiarze na pewno będą miały swoje odbicie w sylwetce. Sól spożywana w nadmiarze jest bardzo szkodliwa. Podobnie jest w przypadku alkoholu – rzadko i w małych ilościach.

Uśmiechnij się

Uśmiech powoduje wyrzut endorfin, czyli hormonu szczęścia. Pamiętaj, że radość bardzo pozytywnie wpływa na stan zdrowia.